Разходка и шопинг в Одрин и Лозенград

30/11/-0001

Сред любимите шопинг дестинации на българите са Одрин и Лозенград. Те са междинни точки по пътя за Истанбул, но въпреки това задържат вниманието на туристите с автентичния си ориенталски чар, многото пазари, храмове и чешми. 

 

Оприличават Одрин с музей под открито небе заради многото интересни забележителности. Може да съчетаете полезното с приятното, като напазарите, разгледате известните забележителности и похапнете типични турски специалитети в някоя от местните кръчми. 

 

Водачите от туристическа агенция Холидей Плюс БГ ще ви отведат до складовете за перилни и почистващи препарати, за да се заредите с качествени препарати на добри цени. След това ще се отправите към българската църква “Св. Константин и Елена”. Храмът е изграден през 1869 година и е напълно реставриран през 2008 г. от българското правителство. Представлява елегантно каменно здание с красив дървен иконостас. След това се отправяме към “Margi Outlet”  - център с известни търговски марки, където може да си напазарите дрехи и обувки на по-изгодни цени. След шопинга ще посетите синия пазар за подправки, плодове и зеленчуци. Ще ви възхити разнообразието от аромати и цветове под сводестите тавани на покрития пазар. Продавачите са дружелюбни и мили хора, но не забравяйте да се пазарите по малко. 

 

Отправяме се към джамията Селимийе. Тази джамия може да се похвали с размерите си - тя е една от най-големите в Турция. Построена е по време на властта от османския султан Селим II през 1575 г. от великия архитект Мимар Синан. Джамията Селимийе притежава най - високите минарета в Турция  - 70,9 м и грандиозен купол, по- голям от купола на Св.София  в Истанбул. Сводът на джамията е внушителен със сложната си калиграфия. Джамията е толкова голяма, че се вижда от почти всяка точка в града. Към джамията има базар.

 

Ще се разходите по главната търговската улица Стъргалото, която започва със статуята на Чистача и продължава с множеството шадравани и магазинчета, от които може да купите баклава, халва, локум или кори за баница. Ако вече сте изгладнели от дългата разходка, сега е момента да опитате типичния специалитет пържен телешки дроб с гарнитура.

 

В Лозенград ще направим кратка спирка преди да отпътуваме обратно за България. Градът е приятен за разходка и тук може да вечеряте в някое ресторантче по централната улица с характерните агнешки кюфтета с гарнитура и айран. Интересни са рибните магазинчета, които предлагат черноморска риба - хамсия, лефер, чернокоп, барбун, пъстърва, сьомга, паламут и др. Цените не са високи, а рибата е прясна.

 

Време е да се оправим обратно към дома, заредени с много впечатления и пълни чанти с покупки. 

автор: Силвия Добрева​