Разходка из Венеция - част 1

30/11/-0001

 

ВенецияВекове наред богатствата на венецианските търговци са се стичали във Венеция и заможните фамилии са се състезавали  по между си да създадат по прекрасни домове, които с аристократичните си фасади  повече напомнят на дворци, отколкото на къщи. Днес голяма част от наследниците на венецианците са продали имотите си на предприемачи за целите на туризма. Луксозните хотели и ресторанти се опитват да поддържат традициите живи не само в интериорния дизайн и автентичното меню, но и като изискват от клиентите си дрес код. Все пак Венеция е достъпна за масовия турист, особено основните й артерии и забележителности - Канале Гранде, Площадът “Сан Марко” с Базиликата “Сан Марко”, Камбанарията и Дворецът на Доджите, Мостът “Риалто” и Мостът на въздишките. Градът ежедневно е посещаван от хиляди туристи.

 

Ако искате да усетите автентичния дух на Венеция, позволете си да се загубите в някоя от малките улички. Не се притеснявайте, разстоянията на острова не са големи, така ще скоро ще се озовете отново на някое от ключовите забележителности.  Във Венеция уличките следват поречието на каналите и има малко на брой площади, най-известния от които е площадът Сан Марко. Порадвайте се на шарените фасади, подгизнали и с напукани фасади. Тесните улички с многобройните си мостове са чудесен декор за снимки. 

 

За разлика от по-скромните къщи на малките канали, сградите по Канале Гранде са внушителни. Всяка сама по себе си е шедьовър и докато пътувате с вапорето, местния градски транспорт по вода, се изумявате колко са много и какви богатства са се стичали във Венеция, за да бъдат построени и поддържани домакинствата на всяко едно от тях. През прозорците се мяркат красиво декорирани тавани, огромни картини с изящни рамки, тежки завеси, които загатват за богатствата вътре в сградите. Ако сте любители на ренесансовото изкуство, отделете време да посетите някоя от дворците галерии -  Ка Резонико, Галерия на Академията. 

 

Прекрасния бароков дворец Ка Резонико е бил построен и е бил дом на една от видните венециански фамилии Бон, след което сменя собствениците си няколко пъти, като през 1935 г. е закупен от градската управа на Венеция и бива превърнат в музей на венецианското изкуство от 18 в. Първият етаж е бил бална зала, където е протичал социалния живот на фамилията и там са се давали големи приеми. На втория етаж са се намирали спалните на фамилията, а на третия - на прислугата. Сега там са изложени картините на едни от най-великите венециански художници. Основната тематика  на произведенията са изгледи от самия град, Карнавала с маските, ежедневния социален живот, чумната епидемия, морски пейзажи, християнски мотиви, романтични и еротични сцени. Ако надникнете през прозорците на някои от горните етажи, пред вас се разкрива смайваща гледка на канале Гранде от птичи поглед.

 

В Художествената галерия, която се намира на няколко пресечки от площад Сан Марко, са изложени всевъзможни произведения от прочутото муранско стъкло.

 

Галерията на Академията се намира в близост до грандиозната църква Санта Мария и манастира Каноничи Латераненси, построени от Андрея Паладио в началото на Канале Гранде. Ще може да се насладите на картини от византийския период до Ренесанса, като в галерията са изложени творбите на велики венециански художници като Белини, Карпачо, Джоржионе, Веронезе, Тинторето и Тициан и др. 

 

Ако се нуждаете от съдействие за организиране на вашето посещение на Венеция, не се колебайте да се обърнете към травел агентите на Холидей Плюс БГ

 

В следващия материал ще разгледаме още интересни забележителности от Венеция.

автор: Силвия Добрева​