Разходка из Венеция - част 2

06/03/2018

 

Продължаваме разходката из Венеция. Интересна забележителност е Театро Ла Фениче - операта на Венеция, която е кръстена на митологичната птица феникс заради трите пожара, които е преживяла. До ден днешен операта служи като сцена на културни изяви, а през 19 век е била едно от най-известните места за оперни представления в цяла Европа. Театро Ла Фениче предлага възможност за посещения, а отделно бихте могли да си резервирате и билет за представление.

 

Любопитен е Mузеят на Леонардо да Винчи. Казват, че гениалните неща са прости. Ще се докоснете до неговия гениален талант да претворява и описва природата по един досъпен и същевременно изумителен начин. В музея са изложени модели на неговите машини и механизми, скици и рисунки на човешкото тяло и модели на проектирани от него сгради. Площадът Сан Марко с базиликата Сан Марко, Камбанарията и Дворецът на Доджите е мястото, където в миналото е била концентрирана властта на Венеция. Любопитна е историята на позлатените бронзовите коне, които украсяват Базиликата Сан Марко. Те са копия, а оригиналите се пазят на сигурно място и са пристигнали във Венеция през 1204 г. като част от плячка, заграбена от Константинопол. Символите на венецианска власт украсяват фасадата на базиликата и часовниковата кула Сан Марко - крилатия лъв и звезди на фона на нощното небе. След толкова много изкуство и впечатления е добре да направим кратка пауза за похапване. Макар и хотелите и луксозните ресторанти на острова да са в пъти по-скъпи от тези в Местре - континенталната част на града, има ресторантчета, които предлагат меню на достъпни цени. Сервитьорите са много любезни и гостоприемни и е удволствие да пообщувате с местни италианци.

 

Италианците са много религиозни. Католическите църкви са огромни и великолепни, с пищни барокови фасади и още по-внушителни интериори и олтари. Католическата вяра е неизменна част от италианската култура и местните приемат ходенето на църква много сериозно. Ако решите да разгледате църквите отвътре, проявете уважение към местните жители като покриете рамената си и не влизате в храмовете по шорти и джапанки, както и като пазите тишина по време на литургия.

 

Ако искате да усетите Венеция по вода така както са я усещали нейните жители преди векове, то непременно се повозете на гондола. Цените започват от 30 евро за 30 минути, но може да преговаряте с гондолиера. Цените не са евтини, тъй като самата гондола е скъпо съоръжение и гондолиерите трябва да избият инвестицията си в активния туристически сезон. За по-практичните туристи добра алтернатива на гондолата е вапоретото - градския воден транспорт на Венеция. Вапоретата имат спирки на сравнително кратно разстояние, за да покриват ключовите места, така че с този транспорт можете да достигнете до избраната точка, ако сте се изморили да вървите или имате багаж. Можете да платите билетче или карта на касата на всяка спирка на фирмата превозвач ACTV или в билетните центрове на Venezia Unica, където също се предлагат различни комбинации от карти за посещение на музеи, в съчетание с воден транспорт. Нашата разходка във Венеция е в своя край. Ако се нуждаете от съдействие за организиране на вашето посещение във Венеция, не се колебайте да се обърнете към травел агентите на туристическа агенция Холидей Плюс БГ.