Санторини в прегръдките на вулкана - част 2

30/11/-0001

В предишната статия ви отведохме до някои от най-интересните места на остров Санторини. Ще ви разкажем за опустошителни вулканични изригвания, оформили геологията на острова и за отдавна изчезнали древни цивилизации, чиито следи са запазени под вулканичната пепел. Продължаваме обиколката на Санторини с богатата програма на екскурзията Цветовете на Санторини

Целодневен круиз до вулкана Неа Камени, Палеа Камени и Тирасия

Отправяме се с кораб към остров Неа Камени, където ще се изкачим до най-високата точка на острова, преминавайки покрай кратерите от отделните изригвания през годините. Остров Санторини дължи съществуването си на вулканичната активност.  12 изригвания на вулкани през последните 200 000 години са оформили острова в сегашния му вид, като последното вулканично изригване е било през 1950 година. Разходката от брега до кратера на активния вулкан трае около 20-30 минути пеш, затова си носете си удобни обувки.

Едно от най-големите вулканични изригвания в историята на човечеството се е случила именно на Санторини някъде в средата на второто хилядолетие пр. н. е. Мощно изригване на вулкан разделя острова на три части, а ¼ от острова потъва. Централната част на Санторини пропада и така се създава красивата лагуна Калдера. Силата на вулканичното изригване е била толкова голяма, че оказа влияние на глобалния климат. За острова изригването било тотална катастрофа. Санторини продължава да е зона с активна сеизмична дейност, а последното изригване на един от четирите вулкана на Санторини е било през 1950 година.

Акротири

Първото селище в Санторини Акротири е било основано 4500 години преди Христа и е просъществувало до 17 в. пр. н. е., когато голямото изригване на вулкана слага край на живота в него. Наричано още "Гръцкият Помпей" , древно минойско селище Акротири пази следи от древната си цивилизация под тонове пепел. Ето защо някои учени смятат, че това е била митичната Атлантида.

Разкопките са започнали 1967 година, но вървят бавно и са още в начален етап. Древният град е разполагал с впечатляващи за времето си къщи на няколко етажа, с развита канализацизационна система и уникални произведения на изкуството, сред които и запазени красиви фрески. Обектът е отворен за посещение на туристи.  Много от намерените артефакти са изложени в Археологическия музей.

град Емпорио

Продължаваме разходката из Санторини с посещение на град Емпорио. Старата му част ни връща във времената на венецианското владичество на острова, а голямата атракция е средновековният замък, един от петте в Санторини. В Емпорио има и красиви църкви със сини куполи и малки олтари, сред които мраморната църква Св. Николай , а хълмовете са осеяни с осем традиционни вятърни мелници.

 

град Периса

Последната ни спирка е град Периса, разположен в южната част на планината Месо Вуно, където могат да се видят руините на византийската базилика "Агия Ирини", дала името на остров Санторини.

С богатата програма на екскурзията Цветовете на Санторини ще имате възможност да посетите тези и още забележителности на острова. Предлагаме и още варианти за екскурзии до Санторини, както и възможност за организиране на индивидуални пътувания. За въпроси и резервации оставаме на Ваше разположение.

 

автор: Силвия Добрева​