Валдемоса - живописното градче на Шопен

30/11/-0001

На остров Майорка има не само курортни селища, но  и много малки китни градчета, едно от които - Валдемоса,  си заслужава да посетите по време на вашия престой. Намира се в планините на западна Майорка. С население около 2000 човека, тихите и живописни улички на Валдемоса са пълни с магазинчета, арт галерии, кафенета и ресторанти. Входовете на къщите са украсени с красиви растения и цветя и по много от къщите има изображения на Санта Каталина Томас, първата светица, родена в Майорка.

 

Естествената красота на Валдемоса правят селцето отправна точка за колоездене и пешеходни разходки. Посещението на Валдемоса също е подходящо за хората, които искат да избегнат по-туристическите плажни курорти на острова за сметка на по-спокойна ваканция. Във Валдемоса и околностите може да се настаните в някой от няколкото очарователни хотелчета, в случай че сте решили да останете за повече от един ден. Мястото предразполага човек да се отпусне с чаша вино и да се наслаждава на спокойствието и гледката.

 

 

 

 

 

 

Повечето туристи идват на еднодневни турове, за да видят Картузианския манастир, където Шопен и Джордж Санд прекарват зимата на 1838-39 г. Името Валдемоса идва от мавританското име на града и означава “долината Муса”. Арабите управлявали Майорка за 300 години от X в. и представили поливното терасиране на острова, като по този начин позволили култивирането на хълмистия пейзаж.

Няколко десетилетия след като арабите били изгонени от Майорка от Джеймс I през 1229 г., местният философ Раймон Лулий основал манастир в покрайнините на  Валдемоса. Манастирът станал център на учение за францисканските монаси и в него се помещавала първата печатна преса в Майорка през 1485 г.

Туризмът в малкото градче започнал когато в една студена, влажна зима през 1838 г. композиторът Шопен пристигнал във Валдемоса с любовницата си Джордж Санд и наели монашеска килия, за да продължат връзката си далеч от клюките на Париж и с надеждата, че климатът на Майорка ще се отрази добре на здравето на Шопен, който страдал от туберколоза. Почивката не протекла както очаквали, времето било влажно и ветровито, двойката били недоволни от отношението на местните и пианото на Шопен пристигнало по-късно от очакваното. Санд изляла впечатленията си в книга, наречена “Зима в Майорка”, която местните, наричани в книгата “крадци” и “диваци”, все още радостно продават на туристите.

 

 

 

Интересни за посещение в манастира освен килията на Шопен, са и няколкото музея. Не пропускайте да посетите старата аптека, където почти може да помиришете билките, и разгледайте библиотеката, където монасите се събирали за половин час, единственото време, когато им било разрешено да говорят един с друг. Също така в манастира има хубав музей на модерното изкуство с творби на Пикасо, Миро и Юлий Рамис. Ако планирате ваканция на остров Майорка, доверете се на туристическа агенция Холидей Плюс БГ да организира вашето пътуване. Агентите на Холидей Плюс БГ са на разположение за въпроси и резервации.  

 

автор: Силвия Добрева​