Замъкът Пелишор и румънската кралица Мария - част 1

30/11/-0001

 

В сърцето на Карпатите в покрайнините на Синая се намират два от най-красивите кралски замъка в Европа - замъкът Пелеш и по-малкия му брат Пелишор, наричан още “Малкия Пелеш”. Румънският крал Карол I неслучайно е избрал това живописно място за построяване на летните кралските резиденции в края на 19 в., защото гористата местност осигурявала прохлада и отдих през горещите летни месеци. 

Замъкът Пелеш бил построен в алпийски стил, съчетаващ италианските традиции с немския нео-ренесанс. Дворецът е впечатляващ и пази едни от най-богатите колекции с произведения на изкуството - живопис, скулптури,  мурански кристални полилеи, немски витражи, колекция от средновековни оръжия, изящни мебели, ръчни копринена бродерия и фрески от известния австрийски художник Густав Клинт. За разлика от него Пелишор е в много по-изчистен и семпъл стил, повлиян от новите течения в архитектурата и изкуството - модерн и арт нуво и от естетическите вкусове на своята обитателка - кралица Мария Единбургска.

След смъртта на единственото му дете, крал Карол  I определил за свой наследник племенника си Фердинанд, като поръчал построяването на двореца Пелишор за него и съпругата му Мария в близост до своята резиденция Пелеш. Донякъде решението му да им подари отделен замък, вместо да споделят общ, било продиктувано и от желанието му да се избегне конфликт между твърде различните разбирания и естетически вкусове между него и Мария. Тя поела в свой ръце декорацията на интериора на замъка, като дори участва лично, като изработва много от произведенията на изкуствата в него. 

Мария Единбургска страстно се интересувала от изкуство и била жена с с изтънчен и съвременен вкус. И не случайно. Произхожда от двете най-могъщи аристократични фамилии по това време. Тя е внучка на британската кралица Виктория и на руския император Александър II. Преди да се омъжи за Фердинанд била смятана за една от най-желаните партии за брак в кралските дворове в цяла Европа. За нещастие бракът й с Фердинанд не бил щастлив, за което свидетелстват писмата й до нейна американска приятелка. Имали 5 деца, признати от Фердинанд, но някои от тях не били от него, а от други нейни извънбрачни връзки. 

Въпреки това Мария взима активно участие в управлението на страната и изиграва важна роля в някои ключови събития в Румънската история. По време на Втората световна война повлиява на политическото решение Румъния да се включи във войната на страната на Антантата с основни членове Франция, Британската империя и Руската империя. През войната Мария работи като медицинска сестра от Червения кръст и се грижи за ранени войници. Немските войски нахлуват решително в Румъния и за да се отбраняват, управляващите, заедно с активното участие на Мария, изготвят план за съпротива на румънската войска. Мария успява да издейства отпускане на заем от Съединените щати, с който да се финансира военната операция. След войната Мария изиграва решаваща роля в дипломацията, при което Румъния успява да увеличи територията си с 60%, присъединяваща области от съседните държави. 

В следващата статия ще надникнем в интериора на замъка Пелишор, за да се насладим на изящния му и елегантен стил. 

Посетете приказните замъци на Румъния с автобусните екскурзии до Румъния на Holiday Plus BG. С екскурзията Букурещ – Сланик – Синая – Бран – Брашов – Ръшнов от Варна посещаваме двореца Пелеш, а през месец ноември, когато Пелеш е затворен за ремонт, посещаваме двореца Пелишор. С екскурзията Екскурзия-Румъния 3 дни посещаваме замъка Пелеш, както и замъка Бран, известен като Замъка Дракула. За повече информация и резервации сме на Ваше разположение.

 

автор: Силвия Добрева​