Бижутата на Флоренция - кратък пътеводител - част 1

30/11/-0001

Флоренция крие толкова много богатства, че е почти невъзможно човек за разгледа града за ден, два. И все пак за това време бихте могли да посетите повечето музеи, църкви и площади и да усетите енергията на града, в който са творели толкова знаменити личности. Ето защо е добре да сте подготвени със списък на основните забележителности, които да посетите по време на вашата екскурзия до Флоренция. 

Катедралата Санта Мария дел Фиоре

Изкачете се до върха на купола на флорентинската катедрала. Усилието ви ще бъде възнаградено със спиращи дъха гледки. До върха има 463 стълби, като стълбището се извива в тесни коридори, така че преживяването не се препоръчва за хора, които страдат от клаустрофобия. 

По времето, когато е била завършена, Катедралата Санта Мария дел Фиоре е била най-голямата катедрала в Европа през 15 в, а понастоящем е третата по големина в света.  Построяването й отнема 140 години, като при започването й все още не е била измислена технологията, с която да се изпълни изключително амбициозния план. Десетилетия наред катедралата стояла с огромна дупка в покрива си, защото никой не е знаел как да издигне купол с диаметър 40 м върху построените вече стени на катедралата. Градската управа обявава конкурс за построяване на купола. Печели Филипо Брунелески, млад архитект без опит, който се заема с отговорната задача да построи купола.  Той измисля някои революционни за времето си архитектурни решения и успява да се справи със задачата. Построява купола без поддържащо скеле, като любопитното е, че на практика създава два купола, като вътрешният служи за подпора на външния. Тайната се крие в зигзообразното застъпване на тухлите, в подредбата на камъните на арките така, че сами да се поддържат по време на строежа и в каменната верига, която да разпределя напрежението и да намалява тежестта. 

Разкошната фасада , построена през 19 в., за да замести недовършената фасада, била изградена в характерния за 14 век флорентински готически стил, с пищна украса от червен, бял и зелен мрамор. 

Обърнете внимание на големия часовник, разположен над централния вход във вътрешността на катедралата. Създаден е през 15 в. и работи обратно на часовниковата стрелка.  Отбелязвал края на денонощието, което според средновековните вярвания е настъпвал със залеза на Слънцето, което означава, че трябва да бъде пренастройван всяка седмица, защото продължителността на деня се мени през годината.

Фонтанът на Нептун

На площада на  Синьорията, редом с копия на няколко знаменити статуи като "Давид" на Микеланджело, "Персей с главата на Медуза" на Челини, "Юдит и Олоферн" на Донатело, се намира и фонтанът на Нептун. Поръчан е от флорентинският владетел Козимо I Медичи като първия обществен фонтан във Флоренция. Любопитно е, че фонтанът има черти на лицето на самия Козимо  I. Фонтанът е открит 1565 във връзка със сватбата на Франческо I Медичи и Йохана Австрийска. Легендата гласи, че по пълнолуние русалките на фонтана оживяват. 

 

 

Палацо Векио

Палацо Векио се намира на площад Сеньория. Построен е през 1299 година и е служил за седалище на правителството на Флоренция до 1540 г. След това е бил дом на фамилията Медичи, а в наши дни в него отново заседава градския съвет.  Вътре ще разгледате големите заседателни зали, сред които Залата на лилиите и Залата на Стихиите, тайни коридори, както и много произведения на изкуството. Основната част на украсата на интериора е създадена по време на управлението на Козимо I. Украсата е възложена на Джорджо Вазари, дворцов архитект на Медичите. Най-величествената зала в двореца е залата на “Петстотинте”, построена, за да събира великия съвет на републиката от 500 души. По времето, когато Вазари работи по украсата на залата, Флоренция била Велико херцогство. За да възхвали властта на Козимо I, Вазари сътворил нови стенописи, като трябвало да заличат старите, възхваляващи Републиката, между които и творби на Леонардо да Винчи и Микеланджело. 

 

 

Галерия Уфици

Галерията Уфици е един от най-известните и най-старите музеи на изкуството. В нея са изложени уникални шедьоври на ренесансовото изкуство. Тук може да видите творби на Рубенс, Тициан, Микеланджело, Леонардо да Винчи, Рубенс и Рафаело. Сред световноизвестните произведения на изкуството са картините “Раждането на Венера” на Ботичели, “Венера Урбинска” на Тициан, “Дони Тондо” на Микеланджело, “Медуза” на Караваджо, скулптурата “Лаокоон и синовете му” и много други. 

По време на силния туристически сезон може да се наложи да чакате на опашка до пет часа, за това е добре да резервирате билети предварително. С организираните автобусни и самолетни екскурзии на Holidayplus BG ще се погрижим да имате осигурени билети предварително. 

В следващата статия ще ви разкажем за още от най-известните забележителности във Флоренция. Потопете се в ренесансовата красота на Флоренция с автобусните и самолетни екскурзии до Италия на Holiday Plus BG. За повече информация и резервации сме на Ваше разположение.

 

автор: Силвия Добрева​