Почивка в Испания - 4 вдъхновяващи места в района на Коста Брава

30/11/-0001

Земя на прочути творци като Салвадор Дали и Гауди, Коста Брава пленява с живописното си крайбрежие, по което се редуват плажовете със златни пясъци,  малки заливчета с борови гори и високи скали, първокласни курорти и средновековни испански градчета. Регионът е с изключителна природна красота. В превод Коста Брава означава  “див скалист бряг” и с право е заслужил названието си. Областта Коста Брава се простира по испанско крайбрежие в областта Жирона в Каталуния, на север от Барселона до френската граница. Плажната ивица е с дължина около 200 км и се слави с едни от най-прекрасните испански курорти - елегантни хотели по крайбрежието и малки рибарски селища на скалистия пейзаж. Тук може да се насладите на спокойствието на чистите и поддържани плажове, на първокласно обслужване и на невероятно вкусна средиземноморска кухня.

В района Коста Брава се предлагат и много възможности за посещение на интересни забележителности и красиви места. Наемете рент-а-кар или се запишете за някоя от еднодневните екскурзии по време на вашата почивка в Коста Брава. Ето нашите топ 4 предложения:

Барселона

Първата ни спирка е Барселона -  модерен и очарователен град, но потопен във вековна история. Барселона -  невероятно изкуство и архитектура, булеварди и плажове, хубава храна и футбол, има по нещо за всеки. Може да научите повече за интересните забележителности на Барселона в предишната ни статия Барселона - градът на Гауди.

 

 

Монсерат

Следващото ни предложение за еднодневна екскурзия по време на почивка в Коста Брава е планината Монсерат. Природен парк с причудливи скални образования, Монсерат се намира се в сърцето на Каталуния, на 40 см от Барселона.  Името й означава “назъбена планина”. Невероятното спокойствие, което цари в планината, я прави духовно място за местните каталунци. Тук се намира бенедиктински манастир, построен в чест на Дева Мария през 11 в. От векове каталунци и хора от цял свят идват да се поклонят на статуята “Черната Дева” в манастира, която представлява скулптура в романски стил. Местните вярват, че Божията майка върши чудеса и се счита за покровителка на каталунците. Освен с манастира, планината Монсерат привлича и любителите на походи сред природата. Има много еко пътеки и върхове, от които се разкриват невероятни гледки.

Тоса де Мар

На около 100 км от Барселона по крайбрежието се намира живописното градче Тоса де Мар, любимо място на художници и хора на изкуството. Бижуто на Тоса де Мар е средновековната крепост от 12 в. Вила Вела. Построена е, за да защитава местното население от пиратски набези. Представлява крепостна стена със седем защитни кули, а зад крепостните стени се намира стария град с малки тихи улички и старинни къщи.  Част от Вила Вела е превърнат в испански музей на съвременното изкуство. Марк Шагал, известният френски художник е творял тук, а картината му “Синият цигулар” е изложена в музея и се счита за художествен символ на града. Разходете се по тесните улички, украсени със саксии с цветя и със съхнещо под яркото слънце пране. Тук е прекрасно място да прекарате един лежерен следобед. Ако сте се изморили от разходката, седнете да похапнете в някои от ресторантчетата, които се вписват хармонично в историческата част на града. След като починете, се качете на крепостните стени, от които се виждат спиращи дъха гледки към заобикалящите брегове.

 

Фигерес

Последното ни предложение за еднодневна екскурзия по време на почивка в Коста Брава е Фигерес. Фигерес е родното място на сюрреалистичния художник Салвадор Дали и градът е оставил отпечатък върху творчеството му. Разположен е на около час разстояние с автомобил от Тоса де Мар. Фигерес е дом на прочутия театър-музей на Дали - втората по посещаемост забележителност след музея Прада в Мадрид. Освен, че в него се намира най-голямата колекция на творби на художника, самият музей също е бил проектиран от Дали.  Цялото пространство на музея е добре оползотворено, дори и външната част. Фасадата прилича на замък със статути на огромни яйца и приличащи на Оскар златни статуи, а фигури, приличащи на хлебчета украсяват стените. Вътре музеят е още по-впечатляващ. Навсякъде ще видите оптически илюзии и странни, но внушителни произведения на изкуството. Отнема известно обяснение и въображение, за да разберете мисловния процес на Дали, но преживяването си заслужава. Той самият е искал “хората, които идват в музея, да излязат с усещането, че са имали театрален сън”.

 

автор: Силвия Добрева​