Виена на императрица Сиси - част 1

30/11/-0001

 

В разказите за Елизабет Баварска се преплитат мит и реалност. Ще ви отведем на пътешествие до местата, където е живяла във Виена, за да разберем повече за нея, както и за начина на живот на хабсбургската аристокрация от 19 в. Въпреки, че на пръв поглед била еталон за принцеса, с перфектна външност, тънка талия, пишела поеми и била обожавана от съпруга си, всъщност не била щастлива. Тя е само на 16, когато се омъжва за император Франц Йосеф I, който се влюбил в нея от пръв поглед. Трябвало да се омъжи за по-голямата й сестра, но избрал Сиси. Красотата й и е донесла короната. Но й било трудно да се приспособи към живота в кралския двор на Хабсбургската фамилия. Като императрица тя се е чувствала ограничена от дворцовия протокол и копнеела за свобода и независимост. Животът й бил изпълнен с драма, с трагични повратности, най-голямата от които била загубата на единствения й сън. Прекарала много време в пътувания, за да избяга от ограниченията на живота в кралския дворец и изпуснала голяма част от детството на децата си. 

Единствената й роля в политическия живот е подкрепата й за Унгария в австро-унгарския компромис през 1867 година. Тя се застъпва за унгарците. След коронацията на Елизабет и Франц Йосиф в Унгария Сиси се сдобива и с титлата “Кралица на Унгария”.

снимка: https://homsk.com

Музеят на Сиси

Започваме разходката в миналото по време на екскурзията във Виена с посещение на музея на Сиси в двореца Хофбург - бившия императорски дворец в центъра на Виена. В продължение на векове е бил седалище на управление на Хабсбургската фамилия, а в наши дни е официалната резиденция и офис на австрийския президент. В музея на Сиси са изложени повече от 300 лични вещи на императрицата, от който можем да добием по-добра представа за личността й - от първото й зъбче до пилата, с която е била убита. Там ще откриете и нейни прекрасни портрети, най-известния от които е картината на Винтерхалтър, изобразяваща младата императрица Сиси с диамантени звезди в косите. В музея ще видите една от малкото запазени нейни дрехи - лятна рокля, която е носила на остров Корфу. Изложени са още реконструкция на рокля, носена от Сиси вечерта преди сватбата, както и рокля, носена по време на унгарската коронация, кутия с водни боички, кутия с лекарства за първа помощ и реконструкция на салона на луксозната имперска карета на Сиси. 

Последната стая в музея на Сиси е посветена на трагичната й смърт през 1898, когато била наръгана с пила от анархист. След смъртта й не само Франц Йосиф, но и цялата Австро-унгарска империя била в дълбок траур. Много хора намират сходство между нея и принцеса Даяна. И двете били любимки на народа си, но не се вписвали в порядките на кралския двор и двете намерили смъртта си при трагично обстоятелства, свързани с тяхната популярност. Пазят се още траурни бижутата и аксесоари в черно, които е носила, за да изрази скръбта от загубата на сина си Рудолф, черното палто с пера от чапла, с което е била завита и отнесена в хотел след убийството й и посмъртната й маска. 

снимка: https://www.liveinternet.ru

Императорските апартаменти в дворецът Хофбург

Не пропускайте да посетите императорските апартаменти в двореца Хофбург по време на екскурзията ви до Виена. Императорските апартаменти със своите 19 стаи разкриват малко повече за ежедневния живот в двореца в края на 19 в. Въпреки многобройните си отсъствия, императрица Сиси е успяла да остави личния си отпечатък в Хофбург. 

Посетителите могат да видят стаята й с тоалетната й масичка, където нейната придворна дама е приготвяла прическата й, както и гимнастическите й уреди. Сиси изключително много е държала на външния си вид. Била известна с красотата си. Косата й била дълга почти до земята и често страдала от главоболия, заради тежеста й. Поддържала тънката си талия със строги диети, спортни упражнения и езда, които заедно с емоционалната й нестабилност довели до анорекция.

В следващата статия Виена на императрица Сиси - част 2 ще ви разкажем още за живота на тази изключителна жена, превърнала се в една от иконите на 20 век. Животът й е вдъхновил книги, филми и театрални постановки. 

Посетете Виена с екскурзиите на Holiday Plus BG. Очаква Ви едно вълнуващо приключение в духа на изтънчена и аристократична Виена. За повече информация и резервации сме на Ваше разположение.

 

автор: Силвия Добрева​