Виена на императрица Сиси - част 2

30/11/-0001

В предишната статия Виена на императрица Сиси - част 1 ви отведохме на пътешествие до местата, където е живяла императрица Сиси във Виена, за да разберем повече за нея, както и за начина на живот на хабсбургската аристокрация от 19 в. Продължаваме разходката в аристократична Виена, за да открием повече за живота на легендарната императрица. 

Императорските апартаменти в дворецът Хофбург

Изящни мебели на фона на красиво декорирани стени в червено, златно и кремаво разкриват суетата на дворцовия живот. Ще се разходите из спалните, свекидневната, малкия и големия салон, стаята за аудиенции, конферентната зала. 

Ще видите и работния кабинет на Франц Йосиф. Императорът бил изключително съвестен и отдаден на управлението на поверената му територия. Обожавал Сиси, въпреки че често поставял задълженията си на първо място и имал няколко любовници. Първоначално императорската двойка делели обща спалня, но през 1870 Франц Йосиф се измества в собствена спалня. Въпреки това в офиса му навсякъде са изложени портрети и статуетки на императрицата, които били израз на неговата любов и привързаност към нея. 

снимка: https://venagid.ru

 

 

Дворецът Шьонбрун

Императрицата обичала красивите градини на дворецът Шьонбрун, бившата лятна императорска резиденция.  Тук можела да се отдаде на любимия си спорт - яздене. Била добър ездач. Язденето й давало усещане за свобода и възможност да остане сама. 

В двореца може да разгледате личните покои на принцеса Сиси и Франз Йосеф. Отново ще разпознаете декорацията за стена в златно и бяло и червените кадифени мебели, подобни на тези в Хофбург. 

В личните й покои е изложен манекен с дълга до пода коса. Тъй като Сиси била много суетна и отделяла много време за външния си вид, и тук ще видите тоалетната й масичка с тоалетни принадлежности - стъклени шишенца с козметика и парфюми и бронзови четки за коса. 

В Шьонбрун се намира Императорската колекция с мебели. Интересен експонат е бебешката люлката на принц Рудолф, както и кошарките на останалите деца на Сиси. Прави впечатление личния й черен чадър, който тя използва в по-късен етап от живота си.

Изложени са дори мебели от телевизионния сериал за Сиси.

Вила Хермес

За да задържи Сиси повече време във Виена, тъй като тя не обичала живота в Хофбург и Шьонбрун, императорът Франц Йосиф наредил да построят вила в покрайнините на града сред ловните полета на аристокрацията. През 1886 вила Хермес била завършена. Интериорът й бил украсен с изкуство от 19 в., включително с творби на Густав Климт. Декорът на вила Хермес е изящен и аристократичен, но по-личен, не толкова пищен като този в дворците. От 1887 до смъртта на Сиси имперската двойка прекарвала там известно време всяка пролет.

Посетете Виена с екскурзиите на Holiday Plus BG. Очаква Ви едно вълнуващо приключение в духа на изтънчена и аристократична Виена. За повече информация и резервации сме на Ваше разположение. 

 

автор: Силвия Добрева​