Загадъчните подземни градове на Кападокия - част 1

30/11/-0001

 

Кападокия е област в Анатолия, Турция, разположена в територията на три провинции. Там се намират много подземни градове, издялани в скалите, образувани от древни вулканични изригвания. Кападокия е една от най-известните туристически дестинации в Турция заради удивителните си топографски образования и невероятните си гледки. Холидей Плюс БГ предлага екскурзия до Кападокия   “Самолетна програма Кападокия от Варна със 7 нощувки” , с която можете разгледате тази необикновена земя.

 

Подземните градове на Кападокия

Подземните градове на Кападокия са изумителни не само заради структурата си, но и заради историческото си значение. Те са свидетели на времената, когато хората са се страхували за живота си и за религиозните си вярвания до такава степен, че за да ги запазят са били готови да живеят под земята.

 

Кападокия е била дом на много цивилизации през вековете. Регионът се е формирал в следствие от вулканична активност преди милиони години. Естествената ерозия е оформила причудливи скалисти форми, наречени “приказни комини”. От праисторически времена хората издълбавали жилища в образованията, често със сложна структура и на няколко етажа. Естествената изолация на жилищата ги правила прохладни през лятото и топли през зимата. Така възникнали първите подземни градове.

 

През второто хилядолетие пр. Хр. хетите започнали да издълбават най-старите помещения в подземните градове, на първо време не като жилища, а като зърнохранилища. През около 1100 години пр. Хр. на сцената се пoявили прифригийците, които продължили да използват помещенията за зърнохранилища. За почти три хилядолетия цивилизациите идвали, просперирали и изчезвали от равнините на Кападокия, като използвали подземните градове само, за да складират зърно и от време на време да избегнат нашественици.

Християнството, преследванията и нашествията

През първите няколко столетия след навлизането на Християнството, новите християни имали нужда от място, където да изповядват новата си религия далеч от погледа на Римската империя. Подземните складове постепенно прераснали в големи подземни градове. В меката скала хората издълбавали всички помещения, от които се нуждаели, от спални, до църкви, конюшни, водохранилища и дори места за търговия.

 

В следващата статия ще продължим разказа за Кападокия и тайните, които крие. С екскурзията “Самолетна програма Кападокия от Варна със 7 нощувки”  имате възможност да посетите тази необикновена област. А любителите на силни усещания ще имат възможност да прелетят над Кападокия с балон. Кападокия е едно от най-добрите места в света за полети с балон. Това е така, поради невероятните гледки в региона и чудесните условия за летене.

 

автор: Силвия Добрева​