6 невероятни места, които да посетите в Егейска Турция - част 2

30/11/-0001

В миналата статия ви отведохме на пътешествие до древните градове Троя и Пергамон, които още пазят спомена за някогашното си величие . С екскурзията ЕГЕЙСКА ТУРЦИЯ и почивка в МАРМАРИС, от Варна ще може да посетите още Ефес и къщата на Дева Мария, Памуккале, гръцкия остров Родос, Остров Джунда и хълма “Трапезата на дявола”, да се повозите с корабче в устието на река Далян и да се насладите на изумителния природен феномен Памуккале. 

Продължаваме пътешествието в Егейска Турция с посещение на древният град Ефес.

Древния град Ефес

Ефес е един от най-великите древногръцки градове от Античността. Бил е метрополитен за времето си, а населението му е възлизало на повече от 250 000 души. През 4 век пр. н. е. Ефес е бил процъфтяващ гръцки град, който впоследствие влиза в пределите на разширяващата се Римска империя. Заемал е голяма територия, като понастоящем само около 15 процента от територията му е проучена и разкопана от археолози.

В миналото Ефес се е намирал на брега на морето. След продължителни нападения от варварски племена някога процъфтяващият град бил изоставен. С времето се натрупала тиня между брега и града и сега Ефес се намира на около 3 километра от морския бряг. 

Красивата двуетажна библиотеката на Целз, третата по големина в Римската империя, построена през 135 г., е връх в архитектурните постижения. Фасадата й е впечатляваща с размерите си и изящната си орнаментика. Украсена е със статуи на жени, които символизират учението и познанието. По протежението на широката, постлана с мрамор улица, са разположени внушителните руните на сгради, които в миналото са били още по-великолепни.

Храмът на Адриан е бил построен през II в. и е бил посветен на римския император Адриан. Украсата му е изпълнена със символизъм. В близост се намират и Храмът на Артемида, който е  смятан за едно от чудесата на древния свят. Останали са само основите му, но в миналото е бил четири пъти по-голям от Партенона в Атина, с гора от 127 мраморни колони, крепящи 18-метров покрив. 

Забележително е, че в целия град е имало канализация. Аведукти са доставяли вода във всички квартали на града. Имало е глинени канали, които са пренасяли прясна вода до баните и фонтаните, както и мръсна канализация. 

 

Стандартна черта на всеки римски град бил театърът. За да изчислят населението на древните градове, археолозите умножават капацитета на театъра по 10. След като амфитеатърът в Ефес бил с 25 000 места, било изчислено, че населението на града трябва да е било четвърт милион. 

Едно от най-посещаваните места в Ефес е дома на Дева Мария. Смята се, че след разпятието на сина си, божията майка напуска Йерусалим задно с апостол Йоан, на когото Исус бил възложил да се грижи за майка му, и се заселва в Ефес. Избират този район в Мала Азия, тъй като в Ефес Християнството все още не било широко разпространено и култът към Артемида бил много популярен. Знае се със сигурност, че апостол Йоан доживял живота си в Ефес и е написал евангелието си там. В града се намират базиликата “Св. Йоан”, както и гроба му. В Ефес се намира и първата базилика, посветена на Богородица, като в ранните векове на Християнството църквите се наеменували само на светци, които са живеели в съответния район. 

 
 

 

Остров Джунда и хълма “Трапезата на дявола”

Остров Джунда е един от най-очарователните острови в Турция, с гръцко-османска архитектура, сякаш времето е спряло преди 100 години. Намира се само на 15 минути от брега на Айвалък, като до острова може да се стигне по шосе и с ферибот. Крайбрежието на Джунда е заобиколено от плажове и по брега са разположени множество кафенета и рибни ресторантчета. Островът е покрит с иглолистни и маслинови горички. 

В близост до предградието Чамлък се извисява скалата, известна като Трапезата на Дявола. Нарича се така заради местното поверие, че дяволът е оставил вдлъбнатина в скалата под формата на стъпало, когато е прескачал до гръцкия остров Лесбос. В скалите има ресторант, където може да похапнете и да се насладите на залеза на слънцето. 

 

 

Памуккале

Продължаваме пътешествието си с посещение на природния феномен Памуккале. Искрящобелите тераси от отложен калций и топлите бистри басейни на Паммуккале висят като вкаменена каскада на мощен водопад, от която се разкрива живописна гледка. Изключително внушителен сам по себе си, геоложкият феномен Паммуккале, което означава “Памучен замък” на турски, е също място на добре запазени руини на гръцко-римския древен град Йераполис, който е в списъка на ЮНЕСКО. Ежегодно Паммуккале е посещавам от над 2 милиона туристи, което го прави най-посещавания град в Турция.

 

 

 

Екскурзия с кораб и лодки по река Далян

Плаването с лодка по река Далян предлага невероятно преживяване за посетителите.

Лодките, плаващи нагоре и надолу по течението на реката, навигират през лабиринт от тръстика, а по път ще разгледате сложните, издълбани в скалите гробници, които са свидетелство за богатата история на региона. Речният круиз включва още разглеждане на добре запазени руини, плаж с морски костенурки и някой от най-добрите и автентични ресторанти в Турция.

С екскурзията ЕГЕЙСКА ТУРЦИЯ и почивка в МАРМАРИС, от Варна ще може да посетите едни от най-интересните места в Егейска Турция и да се потопите в хилядолетната история на региона, бил част от мястото, където се е зародила цивилизацията.

автор: Силвия Добрева​