Карнавалът във Венеция - магичен и грандиозен

30/11/-0001

 

 

Всяка година във Венеция се стичат посетители от цял свят, за да отпразнуват Карнавала. През 2019 г. той ще се проведе между 16 февруари и 5 март.

Как протича Карнавала и каква е програмата?

По традиция Карнавалът започва две седмици преди началото на Великденския пост и свършва 40 дни преди католическия Великден в деня преди Сирни Заговезни. С него меланхолията на зимата отстъпва място на празничност и еуфория. С Карнавала, подновен отново през 1979 г. след дълго прекъсване, се продължава традицията от времето, когато Венеция, наричана Republica Serenissima била център на търговията и аристократизма в Европа. Улиците на града се изпълват с костюмирани хора с разкошни барокови костюми, с маски, перуки и ръкавици, които ни пренасят в едно друго време, когато животът във Венеция се отличавал с пищност и хедонизъм. Можете да си наемете костюм от някое от специализираните ателиета за костюми, но това удoволствие не е никак евтино. Цените започват от 250 евро за костюм и от 20 евро за аксесоари като перуки, маски и др. Програмата на карнавала е разнообразна и има много начини да участвате - можете да се включите в курсове за правене на маски, да наемете костюм и да се слеете с тълпата по улицата. След предварителна покупка на билет можете да участвате в някои от многото балове с маски в разкошните дворци по Канале Гранде, като билетите започват от 250 евро на човек без включена вечеря. По време на карнавала се провеждат многобройни паради по улиците, мостовете и каналите. На голямата сцена на площад Сан Марко се представят многобройни представления, а балът на Доджите е най-известния от всички балове. Провеждат се  и прочутите конкурси за най-добър костюм. Повече информация за мероприятията по време на Карнавала на Венеция можете да откриете на https://venice-carnival-italy.com/.

Какво представляват баловете по време на Карнавала?

Баловете се провеждат в елегантни зали в дворците на Гранд Канал, и са наслада за сетивата. Професионални артисти в разкошни костюми изнасят интересни представления, а декори с фрески и картини от 18 в. допълва усещането за аристократичност и разкош. Сервира се гала вечеря, а венециански музиканти изпълняват класическа музика и ще имате възможност да се научите да танцувате минует.

Откога се празнува Карнавала?

Любопитна е историята на карнавала. Счита се, че за пръв път карнавалът се е провел през 1162 година, когато в чест на победата на венецианската република над Патриаршията на Аквилея хората се събират на площад Сан Марко и започват да танцуват. През Ренесанса карнавалът се провежда редовно и улиците и дворците на Венеция  се пълнят с маскирани гуляйджии. За карнавала пристигат благородници от цяла Европа, а градът използва това събитие като начин да запази престижния си имидж и търговското си влияние. По време на владението на римската империя и по-късно на императора на Австрия Франсис II, фестивалът бил напълно забранен, а през 1797 година и използването на маските било забранено. През 19 в. карнавалът във Венеция се появява за кратко за частни събития като изява на творчество, но след дългогодишно отсъствие се подновява едва през 1979 в.

Как е възникнала традицията на маските и костюмите?

За произхода на маските се смята, че са възникнали в отговор на една от най-стриктните йерархии в европейската история. По време на Карнавала човек е можел да прикрие и промени самоличността си. Хората, които са изработвали маските, са били отделна гилдия със собствени закони. В миналото маските са били по-прости като дизайн, но в момента се изработват с кожа, порцелан или оригинална стъклена техника, със златен слой, ръчно нарисувани, с естествени пера и камъни. Тези маски са разкошни, но за съжаление не могат да се конкурират като цена с пластмасовите китайски варианти.


Ако сте решили да се потопите в атмосферата на това незабравимо изживяване -  Карнавала на Венеция, то се запишете за екскурзия по-отрано, защото местата за настаняване се запълват бързо. А защо да не подарите на себе си и на половинката си екскурзия до Венеция по случай Св. Валентин? Можете да се доверите на туристическа агенция Холидей Плюс БГ за организирането на вашaта екскурзия до Венеция. В предишните ни статии Разходка във Венеция - част 1 и Разходка във Венеция - част 2 ще откриете идеи за интересни забележителности, които да посетите, докато сте на екскурзия във Венеция.

 

автор: Силвия Добрева​